zaterdag 8 december 2007

Werken met de computer les 6




LES 6 In het originele exemplaar staan ook de plaatjes
In deze les maken we een begin met E-mail (hoofdstuk 10) en Internet (hoofdstuk 9) uit het boek.
Open Outlook Express en kijk naar de mappenstructuur aan de linkerkant; Dat is dus overal hetzelfde systeem. Klik eens op de verschillende mappen en kijk eens wat er gebeurt voeg er ook één toe en verwijder die ook weer, alleen om te proberen wat er allemaal kan. Iedereen heeft immers een ander idee van indeling en bewaren.
Klik op nieuw bericht .
Klik rechts op lokale map en voeg een map toe en geef die de naam, die je passend vindt. Als je daarna die map selecteer en je drukt op delete dan is de map ook weer weg. Doe dat niet met je bestaande mappen, want ook de inhoud is weg.
De adressering is heel belangrijk ( 1 punt of een verkeerde letter zorgt er voor dat het bericht niet aankomt.: Het adres moet heel precies kloppen met het email-adres van de ontvanger! Verder is er CC en BCC. Altijd BCC gebruiken.
Mak nu een testmail en zie, dat je met de TAB toets in het tekstveld terecht komt.
Met de knoppenbalk kun je tekst bewerken zoals in Word.
· Stuur een mail naar je buurvrouw(man), kijk in het adresboek naar het adres en maak er wat van. Vervolgens op de knop Verzenden drukken. Let op Postvak uit! Nogmaals op Verzenden klikken. Vervolgens checken in de map Verzonden, doe even lookie lookie, kijken of het werkt dus.
Open zelf op het projectiescherm Explorer (NB: nog steeds versie 6 op de cursus locatie! Misschien zijn er al mensen met Explorer 7; de verschillen zijn niet echt groot. Ken je 6, dan ken je binnen een uur ook 7 en omgekeerd).
In het adres geen spaties, dus http://www.google.nl/ of http://www.startpagina.nl/ of http://www.libelle.nl/ Alles aan elkaar typen, alleen punten toegestaan in dit geval. Open www.WJBdzn.blogspot.com
Open http://www.seniorweb.nl%20/en maak svp de enquete , kijk even op het uitgeprinte papiertje en volg de aanwijzingen op.
Je mag ook de anwb.nl nemen, maar dan weten we nog niet hoe jullie over de cursus denken. Als je op de hoogte wilt zijn van Evangelisch Nederland, kijk dan eens op www.vergadering.nu (dat vind ik, Willem Jan Baardse nou weer interessant,maar daarna kun je je nooit meer beroepen op de kreet, nou dat wist ik niet hoor. Denk bij de jaarwisseling ook even aan het jaar waarin je leeft en of het vòòr of na Christus is, ook dat kan de feestvreugde verhogen)
http://nl.youtube.com/watch?v=_Dhu5JB25IU als je dat in je browser zet, dus in de adresregel, speel ik een keer viool in IJmuiden.
Daar waar het pijltje in het handje verandert, kun je verder klikken.



Met de knoppen linksboven kun je heen en terug en weer naar voren
Je kunt ook tekst selecteren, kopieren en in een nieuw te openen Word document plakken.
Doe hetzelfde met een afbeelding. Kijk naar het filmpje thuis.
Een goede site is http://www.kranten.com/
Blijf je goed op de hoogte met het nieuws. Echter het nadeel blijft bestaan, dat je er wel wat tijd voor moet uittrekken.
Sluit vervolgens Internet Explorer af.
USB-stick mee naar huis nemen. Koop een echte van 2 gieg of een kaartje wat je meteen in de camera kunt gebruiken heb je wel een tamakotsie nodig van tig eurootjes om de kaart te kunnen lezen. Alle soorten en maten, erg makelijk vind ik een exemplaar waar je usb-sticks in kunt doen en kaartjes. Neem meteen een verlengsnoertje mee, dan hoef je niet steeds je hoofd te stoten onder het bureau om van alles achterin de pc te stoppen. Caresys heeft wel een oplossing hoor.
Dan via Start computer uitschakelen/ vervolgens midden op bureaublad computer uitschakelen/ wachten op zwart scherm.
In noodgevallen mag je de pc ook gewoon uitzetten door direct de aan en uitknop in te drukken ( wel even vasthouden tot je ziet en hoort dat de pc uit is.
Want XP kan er wel tegen en de pc ook. Het nadeel is dat niet eerder opgeslagen documenten ( teksten en foto’s) vermoedelijk weg zijn. Soms maakt XP wel een soort noodopslag, die terug te halen is.
Rest ons om jullie fijne feestdagen en een goede gezondheid te wensen en een hopelijk tot ziens in het jaar 2008. Is het niet bij seniorweb, dan is het wel bij de Golf of de Aldi.
Van de week naar de kapper, opdracht van Marita




Geen opmerkingen: